Zelf een zonnescherm fabriceren

 

Tjerk Hoekstra heeft voor zijn Saviem zelf een zonnescherm gemaakt, hieronder zijn uitleg en enkele foto's

 

Voor we dit zonnescherm hadden was het in de cabine vaak vrij heet, met name als we de zon op de kop van de cabine hadden.

Bij de “oud ijzerboer” heb ik een stukje RVS plaats (ca 0,6mm dik) op de kop getikt.  Als eerste heb ik de vorm erin gesneden, ( Het lijkt mij handig om dit eerst van karton ( oude fietsendoos) of hardboard te doen (g.e.)) Als ruggegraat dient een holle strip (wanddikte ca 1mm) waar de RVS plaat met popnagels (ook RVS) op is genageld.

Het moeilijkste was eigenlijk nog de ophangpunten. Ik heb gekozen voor 4 stuks, 2 op de zijkanten en 2 in het midden. Omdat e.e.a nog experimenteel was, hebben alle ophangpunten een strip met gaatjes (zie afb. 004). Hierdoor kon ik het scherm hoger en lager zetten en de hoek verdraaien. De ophangpunten zijn ook met RVS bouten gemonteerd met Sikaflex tussen de beugels en de carrosserie.

Uiteindelijk is het een zeer goed scherm geworden, de zon blijft uit de cabine (de warmte dus ook). Alleen bij het stoplicht (als je de eerste bent) moet je even onder het scherm door turen……….

Totale kosten (schatting) ca 40 Euro…………

afbeelding 1

afbeelding 2afbeelding 3


afbeelding 4